Blauwe banden plaag
In steden zoals Amsterdam en Utrecht heeft de Swapfiets zich ontwikkeld tot een ware plaag. Na eerst de fietsenrekken worden tegenwoordig zelfs hele straten en stoepen door blauwe fietsbanden overgenomen. Ondanks de negatieve gevolgen voor het straatbeeld, is het volkomen te begrijpen dat zoveel stadsbewoners voor een Swapfiets abonnement kiezen. Ook ikzelf heb ervaren dat er maar weinig realistische alternatieven voor een Swapfiets oftewel goede stadsfiets bestaan.
Goed geregeld abonnement
Voor alle details en voorwaarden verwijs ik graag naar de officiële website. Kort samengevat biedt Swapfiets een maandelijks abonnement waarin het hele verhaal fiets volledig goed geregeld is. Zo zijn er bijvoorbeeld – bij normaal gebruik – geen kosten in het geval van een lekke band, die Swapfiets bovendien ter plekke komt vervangen of repareren. Ook hanteert Swapfiets schappelijke toeslagen wanneer een Swapfiets verloren gaat hetzij gestolen wordt.
Eind 2019 – toen ik een abonnement had – kostte de Swapfiets Original 16.50 euro per maand. In september 2022 is dit 18.90 euro.
Swapfiets Original & Deluxe 7
Die blauwe banden Swapfietsen zijn er zowel traditioneel als elektrisch. Gezien het feit dat enige ervaring met e-bike Swapfietsen ontbreekt, oordeel ik in deze Swapfiets review louter over de normale Original en Deluxe 7. Eerstgenoemde Original is logischerwijs de originele omafiets-achtige Swapfiets. Middels de Deluxe 7 biedt Swapfiets een soort van sportieve damesfiets inclusief zeven versnellingen en handrem aan de voorzijde.
Luxe maar te klein
Met al die versnellingen in het vooruitzicht bestelde ikzelf de duurdere Deluxe uitvoering. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit zo geruisloos en soepel op een fiets rondgereden. Toch blijkt een Deluxe voor veel lezers van deze Swapfiets review absoluut niet de juiste keuze te zijn. Met andere woorden, het ontwerp fiets is simpelweg te klein voor de gemiddelde Nederlander. Een feit dat op straat regelmatig door Deluxe-rijders wordt bevestigd.
Stuur en zadel staan net zo hoog ingesteld als bij een kind dat al jaren te groot is voor zijn oude kinderfiets.
Original voor in de stad
Iedereen die in de stad woont adviseer ik bij deze om die hele Deluxe volledig te vergeten, ongeacht lichaamslengte. Fietsen op een altijd passende Swapfiets Original voelt in de stad duidelijk comfortabeler, degelijker, en zelfs veiliger dan de Deluxe. Ten eerste werkt de combinatie minder onderdelen en zwaardere materialen in het voordeel van het origineel. Daarnaast zorgt het aspect fietshouding voor positiviteit: rechtop zittend fietsen betekent maximaal overzicht in het verkeer.
Gazelle kwaliteit onderdelen
Ondanks opmerkingen over de Deluxe is er met de kwaliteit van alle Swapfietsen helemaal niets mis. Belangrijke factor heet Pon, de eigenaar van Swapfiets. Aangezien dit enigszins beruchte Pon tevens het welbekende fietsmerk Gazelle in handen heeft, is kwaliteit binnen handbereik. Met alle reguliere kosten van reparatie en onderhoud voor eigen Swapfiets-rekening geloof ik zelfs dat een Swapfiets Original uit de meest degelijke en betrouwbare fietsonderdelen bestaat.
Swapfiets of eigen fiets kopen
Op jaarbasis kost een Swapfiets Original naar boven afgerond 240 euro. Van een goede eigen fiets overstappen naar een Swapfiets heeft financieel gezien geen voordeel. Anders is het voor wie behoefte heeft aan een betrouwbare tweewieler en twijfelt tussen een eigen fiets kopen of een Swapfiets abonnement. Deze lezers hebben naar mijn ervaring nauwelijks mogelijkheden om voor genoemde 240 euro per jaar iets vergelijkbaars te vinden.
Gestolen of vernield
Swapfiets kwaliteit nieuw kopen is een Gazelle aanschaffen. In Amsterdam dagelijks een nieuwe fiets van minimaal zeshonderd euro in de fietsenrekken van een station zetten, doet ondertussen niemand. Deze wordt zonder twijfel binnen de kortste keren gestolen of vernield. In plaats van een Swapfiets abonnement een goedkope nieuwe fiets kopen, levert evenzeer drama op, zoals ik helaas zelf heb moeten ervaren.
Begin 2020 betaalde ik online 165 euro voor een nieuwe Spirit omafiets. Een Swapfiets Original kostte toen 198 euro op jaarbasis.
Ongeschikte concurrenten
Alles over mijn levensgevaarlijke ervaringen met een Spirit fiets vertel ik uiteraard in een eigen review. Hier deel ik enkel nog mijn oordeel dat goedkope nieuwe fietsen ongeschikt zijn om met de Swapfiets te concurreren. Wat dan nog rest als idee om een blauwe voorband te vermijden, is een goede tweedehands hetzij gebruikte stadsfiets. Ik ben alleen bang dat deze optie het tegenwoordig evenmin redt in een praktisch vergelijk met de Swapfiets.
Na een windvlaag veel omgevallen fietsen. De fietsers met blauwe banden hebben weinig financiële zorgen bij eventuele reparaties.
Betrouwbaar en veilig fietsen
Mijn eigen vintage Gazelle heeft het altijd makkelijk gehad. Normaliter warm en droog binnen. Zo nu en dan naar de supermarkt, Basic-Fit of metrostation. In een jaar tijd kostte dit gebruik ongeveer 75 euro aan onderhoud en reparatie. Altijd buiten in overvolle fietsenrekken moeten parkeren en de financiële schade was vermoedelijk het dubbele geweest. Althans, wanneer het streven is om betrouwbaar en veilig te blijven fietsen.
Onderhouden en repareren
Overigens beweer ik nu niet opeens dat het onderhouden en repareren van een stadsfiets altijd een vermogen kost. Eerst een fatsoenlijke tweewieler vinden, wellicht een goed fietsslot erbij kopen, en vervolgens het een en ander onderhouden en repareren, vraagt echter om hogere investeringen dan meestal wordt gedacht. Allemaal moeilijk in te schatten financiële kwesties die Swapfiets voor nog geen twintig euro per maand direct doch flexibel elimineert.
Telkens een goedkope nieuwe fiets kopen, minimaal onderhouden en tenslotte oprijden, is voor wie niets om comfort en veiligheid geeft.
Blauwe voorbanden aversie
Als zuivere stadsfiets noem ik de Swapfiets een aanrader. Mijn gevoel zegt ondertussen heel iets anders. Door deze Swapfiets review en gerelateerd praktijkonderzoek heb ik zelfs een soort van aversie tegen Swapfietsen opgelopen. Wellicht is dit een gevolg van irritaties over het gemiddelde parkeergedrag van een Swapfietser. Anders is vervuiling van het straatbeeld wel de reden om nooit meer met een blauwe voorband te willen rijden.
Meer over Swapfiets(en)
Swapfiets fietssloten zijn AXA Defenders en kosten voor de consument ongeveer 40 euro.
Roest en andere zichtbare vormen van ouderdom of slijtage hebben geen invloed op de rij-eigenschappen van een Swapfiets.
Deze meneer of mevrouw op veel te kleine Swapfiets Deluxe) parkeert zijn fiets handig direct naast de ingang van metrostation Noorderpark.
Al die Deluxe Swapfietsen met abnormaal hoge sturen en zadels worden ongetwijfeld door personen van 185 cm en langer bestuurd.